med

med

med

Med je viskózna sladká a lepkavá tekutina, ktorú vytvárajú včely, prípadne iné druhy hmyzu zberom a zahusťovaním sladkých štiav – predovšetkým nektáru kvetov.
Pre včelstvo je med zásobou energeticky bohatej potravy. Počas roka silné včelstvo vyrobí a z väčšej časti i spotrebuje rádovo stovky kilogramov medu. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac.
Med má zvláštnu chuť, pre ktorú mu niektorí ľudia dávajú prednosť pred cukrom a inými sladidlami. Má vhodné chemické vlastnosti pre pečenie.
Kvapalný med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza. Nemôžu sa na ňom uchytiť ani kvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody je príliš nízky. Prírodný neupravený med má obsah vody asi 14 % – 18 %. Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus.
Pri dlhodobom skladovaní pri izbovej (alebo vyššej) teplote sa môže vďaka sedimentácii cukrov na povrchu medu v nádobe vytvoriť tenká redšia vrstvička, v ktorej sa rozmnožujú osmofilné druhy kvasiniek (kvasia koncentrované roztoky cukrov – nad 50 %), ktoré sú v mede prirodzene obsiahnuté. Takéto kvasenie ovplyvňuje predovšetkým senzorické, ale nie nutričné vlastnosti medu.
viac >

Voňavé, zdobené medovníky k Vianociam patria. Recept na tieto medovníčky som dlho…

Kokosové ježe sú jednoduchým zákuskom, ktorý zaručene prevonia celú domácnosť. Žiadne umeliny, iba poctivá domáca chuť. Kokosové ježe sú…

Medové rezy. Rezy s vôňou babkinej kuchyne. Rozhodne patria medzi vianočné recepty! …

Lupačky voľakedy predávali v našom mestečku na rohu pri škole v mliečnom bare. K nim tety varili voňavé kakao, ktoré…

Keď nastane čas grilovačiek, okrem našich klasických žemlí sa oplatí upiecť…

Judášky, alebo Jidáše, sú veľkonočné pečivo v tvare stočeného povrazu. Tradične sa podávajú na Zelený štvrtok. Dobrá správa je, že na…

Nepečená kokosová roláda . Naša babka ju robila vždy na Vianoce. Do cesta ide med, rum,…

Marlenka je torta, alebo zákusok z medových plátov. Príprava je celkom jednoduchá, podobná ako v recepte na…

Najlepšie osvieženie do horúcich dní - zmrzlina. Z čertvého ovocia, so smotanou, vanilkou a medom.…

Glazovanie zeleniny má tú výhodu, že sa nemusí vopred upravovať ako mäso. Vhodná je ako samostatné jedlo, napríklad…

Pečené rebierka je najlepšie grilovať vonku, ale môžeme ich kľudne pripraviť aj doma v rúre. Naložené ich môžeme mať v chladničke pár…

Niekomu sa zapletanie vianočky zdá príliš komplikované.
Ak si trúfnete, tak podrobný postup, ako upliesť vianočku z 9 prameňov…

Šťavnaté a voňavé kuracie stehná pripravené na jednej panvici. Je to výborná rýchla večera. Ak máte kuracie krídla, môžete použiť aj tie…

Chutný koláč z ovsenej kaše s pridaním orieškov, to je základ tohto receptu.
Nie je to klasické cesto, ale po upečení koláč vyzerá…

Kuracie stehná jemne potierané medovou marinádou nie sú až tak sladké, ako by sa zdalo. Hruškového čatní je zase ostro-kyslo-sladké.…

Kuracie stehná jemne potierané medovou marinádou nie sú až tak sladké, ako by sa zdalo. Hruškového čatní je zase ostro-kyslo-sladké.…

Táto dusená hovädzinka na víne sa podáva s čerstvou cestovinou, posypaná strúhaným syrom. Je to naozaj lahôdka, prevoňaná čerstvými…

Konečne som sa aj ja odhodlala urobiť domácu jahodovú zmrzlinu. Aj keď nemám zmrzlinovač, dokonca ani naberačku na zmrzlinu, mám odvahu…

Niekedy mám chuť doma pripraviť voňavé sladké raňajky.
Vtedy si privstanem, zamiesim cesto a pečiem. Tento recept je rýchly a…

Dostala som darčekom medovú Metaxu. Nikdy som tento nápoj nepila…