- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Bryndza je náš slovenský národný poklad. O tom snáď nie je pochýb. Je neuveriteľne zdravá a má pre naše telo mnoho benefitov. Je ľahko stráviteľná, obsahuje veľa bielkovín a prírodných probiotických látok. Tiež nezanedbateľné množstvo vápniku a fosforu. Významne podporuje náš imunitný systém a pomáha znižovať cholesterol a cukor v krvi.
Ale teraz k receptom a ako bryndzu využiť v kuchyni. Vraví sa, že najlepšia bryndza je májová, prípadne letná. A verte, že okrem klasických bryndzových halušiek, sa dá z bryndze vymyslieť ešte oveľa viac :)
Jeden z najjednoduchších receptov je nátierka z bryndze, masla a cibuľky na čerstvom pečive - výborné raňajky. Zmäknuté maslo vymiešame do peny s bryndzou, pridáme na jemno nasekanú cibuľu a ozdobíme pažítkou.
Ďalej sú vyborné slané koláče s bryndzou. Tie sa výborne hodia, keď príde návšteva, k pivko alebo vínku. Môžu to byť bryndzové koláče z obyčajného kysnutého cesta.
Alebo bryndzové pagáče. Tie sú po upečení v strede vláčne a jemné, no zvrchu krásne chrumkavé
Hneď po bryndzových haluškách sú hádam najznámejšie bryndzové pirohy. Je s nimi možno trochu väčšia piplačka, ale na to máme deti, že áno :) S kyslou smotanou a chrumkavou slaninkou toto skvelé jedlo za námahu stojí. Kam sa hrabú taliani a ich ravioli :)
No a nakoniec jeden echt letný recept. A to v čase, keď vám každý sused ponúka cuketu, lebo sa urodilo priveľa a už neviete, čo s cuketami robiť. Takže malá improvizácia a letné cuketové halušky s bryndzou sú na svete :)