- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Každý, kto rád varí, sa určite zamýšľal nad otázkou, ktorý riad je najlepší. Svetoví šéfkuchári odporúčajú liatinový. Tiež som ho vyskúšala, aj keď cena nie je malá. A musím povedať, že na svoju liatinovú panvičku nedám dopustiť. Je to môj miláčik! Či už na nej restujem mäso, pečiem lokše alebo palacinky. A už ani nevravím, ako nádherne sa na nej griluje a pečie chlieb, bagety, alebo pizza. Liatinový riad je neprekonateľný. Len sa oň treba vedieť starať. Pekne, zodpovedne a s láskou. Tak ako je to aj pri celom varení :)
Najprv v skratke, aké sú vlastne výhody liatinového riadu
- Kvalita - jedlo sa nepripeká, panvica drží dokonale teplo, takže varenie aj pečenie bude efektívnejšie.
- Zdravie - pri varení na liatinovom riade je jedlo prirodzene obohatené o dôležité železo a nehrozia žiadne syntetické jedy.
- Záruka - liatina sa nedá poškriabať, je výnimočne odolná voči vysokým teplotám a preto na ňu dávajú záruku až 25 rokov.
- Všestrannosť - liatinový riad je vhodný na všetky typy varičov a platničiek, do rúry aj na otvorený oheň.
- Servírovanie - pripravené jedlo môžeme servírovať priamo na panvici, ostane dlhšie teplé a každý si naberie koľko potrebuje.
- Ekológia - komu záleží na životnom prostredí, určite uprednostní liatinu pred toxickým plastom.
- Jednoduchá údržba - stačí pár trikov a vaša panvička bude stále ako nová, dokonca po každom použití ešte lepšia.
Ako teda na údržbu liatinového riadu?
- Ak máte úplne novú liatinovú panvicu, je dôležité ju najprv dobre vypáliť. Tým sa zaktivujú jej skvelé vlastnosti. Stačí, ak na nej zo začiatku niekoľkokrát pripravíte mastnejšie veci - vypečte slaninu, alebo ufritujte cibuľku.
- Po každom ďaľšom použití panvicu poriadne očistite kefou v horúcej vode, bez použita saponátov.
- Po každom umytí panvicu vždy dokonale vysušte.
- Ak používate panvicu často, netreba ju zakaždým vypaľovať. Ale ak mení farbu z čiernej na sivú, potrite ju po umytí a vysušení olejom a dajte do rúry na asi pol hodinu pri teplote 170 stupňov. Prebytočný olej potom vytrite.
- Ak sa náhodou stane, že sa na panvici objavia škvrny od hrdze, dobre ich vykefujte a znovu panvicu vypáľte ako je uvedené vyššie.
Zopár ďalších tipov
- V liatine neuchovávajte potraviny, mohlo by dojsť k hrdzaveniu.
- Ak chcete dosiahnuť dokonale rovnomernú teplotu aká je napríklad potrebná k príprave steakov, vložte panvicu najprv vyhriať do rúry a potom pokračujte na platničke.
- Veľmi sa mi osvedčilo používať pri čistení liatiny zbytky od prepustenej kávy. Kefa plus zrnká kávy nielen dobre vyčistia, ale aj odstránia možné zápachy po aromatických jedlách.
- Používajte liatinový riad čo najčastejšie. Lepšie sa udržuje a jeho vlastnosti sa len zlepšujú.
- Vyberajte liatinový riad u poctivých výrobcov a distribútorov, aby ste dostali kvalitu, za akú platíte. Na Slovensku je napríklad výborný e-shop prijemneveci.sk.
Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!