Ako sa starať o liatinový riad?

emko ~ 25. november 2016 - 1:00

Každý, kto rád varí, sa určite zamýšľal nad otázkou, ktorý riad je najlepší. Svetoví šéfkuchári odporúčajú liatinový. Tiež som ho vyskúšala, aj keď cena nie je malá. A musím povedať, že na svoju liatinovú panvičku nedám dopustiť. Je to môj miláčik! Či už na nej restujem mäso, pečiem lokše alebo palacinky. A už ani nevravím, ako nádherne sa na nej griluje a pečie chlieb, bagety, alebo pizza. Liatinový riad je neprekonateľný. Len sa oň treba vedieť starať. Pekne, zodpovedne a s láskou. Tak ako je to aj pri celom varení :)

Najprv v skratke, aké sú vlastne výhody liatinového riadu

  • Kvalita - jedlo sa nepripeká, panvica drží dokonale teplo, takže varenie aj pečenie bude efektívnejšie.
  • Zdravie - pri varení na liatinovom riade je jedlo prirodzene obohatené o dôležité železo a nehrozia žiadne syntetické jedy.
  • Záruka - liatina sa nedá poškriabať, je výnimočne odolná voči vysokým teplotám a preto na ňu dávajú záruku až 25 rokov.
  • Všestrannosť - liatinový riad je vhodný na všetky typy varičov a platničiek, do rúry aj na otvorený oheň.
  • Servírovanie - pripravené jedlo môžeme servírovať priamo na panvici, ostane dlhšie teplé a každý si naberie koľko potrebuje.
  • Ekológia - komu záleží na životnom prostredí, určite uprednostní liatinu pred toxickým plastom.
  • Jednoduchá údržba - stačí pár trikov a vaša panvička bude stále ako nová, dokonca po každom použití ešte lepšia.

Ako teda na údržbu liatinového riadu?

  • Ak máte úplne novú liatinovú panvicu, je dôležité ju najprv dobre vypáliť. Tým sa zaktivujú jej skvelé vlastnosti. Stačí, ak na nej zo začiatku niekoľkokrát pripravíte mastnejšie veci - vypečte slaninu, alebo ufritujte cibuľku.
  • Po každom ďaľšom použití panvicu poriadne očistite kefou v horúcej vode, bez použita saponátov.
  • Po každom umytí panvicu vždy dokonale vysušte.
  • Ak používate panvicu často, netreba ju zakaždým vypaľovať. Ale ak mení farbu z čiernej na sivú, potrite ju po umytí a vysušení olejom a dajte do rúry na asi pol hodinu pri teplote 170 stupňov. Prebytočný olej potom vytrite.
  • Ak sa náhodou stane, že sa na panvici objavia škvrny od hrdze, dobre ich vykefujte a znovu panvicu vypáľte ako je uvedené vyššie.

Zopár ďalších tipov

  • V liatine neuchovávajte potraviny, mohlo by dojsť k hrdzaveniu.
  • Ak chcete dosiahnuť dokonale rovnomernú teplotu aká je napríklad potrebná k príprave steakov, vložte panvicu najprv vyhriať do rúry a potom pokračujte na platničke.
  • Veľmi sa mi osvedčilo používať pri čistení liatiny zbytky od prepustenej kávy. Kefa plus zrnká kávy nielen dobre vyčistia, ale aj odstránia možné zápachy po aromatických jedlách.
  • Používajte liatinový riad čo najčastejšie. Lepšie sa udržuje a jeho vlastnosti sa len zlepšujú.
  • Vyberajte liatinový riad u poctivých výrobcov a distribútorov, aby ste dostali kvalitu, za akú platíte. Na Slovensku je napríklad výborný e-shop prijemneveci.sk.
Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Sušienky (alebo cookies) sú všeobecne obľúbené koláčiky. Niekto má rád chrumkavé, niekto zase mäkké a šťavnaté, niekto čokoládové a iný…
Kel patrí k tým druhom zeleniny, ktoré na prvý pohľad nemusia zaujať, ale jeho výživové hodnoty a prínosy pre zdravie sú doslova pôsobivé.…

Zdielaj